Nikolaos Arvanitidis

2 minute read

Νέα στοιχεία που επιβεβαιώνουν ότι η μεγάλη τρύπα του όζοντος πάνω από την Αρκτική έκλεισε προς απογοητεύση των κλιματολογων. Καιρός λοιπόν να ξαναφτιάξουν τα μοντέλα τους ή να παραδώσουν την σκυτάλη σε άλλους που γνωρίζουν τα πράγματα καλύτερα! Και αυτοί δεν είναι άλλοι από τους γεωεπιστήμονες. Που ήταν άλλωστε από τους πρώτους, που για διαφορετικούς λόγους από αυτόν της κλιματικής αλλαγής, προέβαλαν δυναμικά την προοπτική αξιοποίησης των ήπιων μορφών ενέργειας. Από την άλλη βέβαια πλευρά τόνιζαν και τονίζουν ότι οι εκάστοτε κλιματικές συνθήκες αλλάζουν και ρυθμίζονται στη βάση των δυναμικών κινήσεων της γης, αλλά και σε σχέση με τις όποιες φυσικές μεταβολές αυτές οι κινήσεις προκαλούν.

Αλλά αν σκεφτεί και προσθέσει κανείς και την διάσταση της σημερινής πανδημίας που ήδη έχει κοστίσει πάνω από 220.000 ανθρώπινες ζωές μέχρι τώρα, η ιστορία και οι απόψεις γύρω από την κλιματική αλλαγή φαντάζουν σαν ένα κακόγουστο αστείο. Μια πρωτοφανής επιστημονική φρασεολογία λαϊκισμού, διαχρονικής ασυναρτησίας, επαναλαμβανόμενης κινδυνολογίας και κοινωνικής εκμετάλλευσης που έχουν παραπλανήσει πολιτικούς και πολίτες, επηρεάσει και αλλάξει τη ζωή ανθρώπων, φέρει τα πάνω-κάτω στην οικονομία, με χιλιάδες επιστημονικές ομάδες και οργανισμούς να έχουν αντλήσει και να αντλούν, χωρίς λόγο, μυθικά ποσά σε βάρος άλλων σημαντικών κοινωνικών αναγκών όπως αυτές που έχουν σχέση με την ανθρώπινη υγεία. Φαίνεται και είναι εμφανές τώρα σε όλες τις χώρες, ότι τόσο οι δαπάνες όσο και οι υποδομές για την αντιμετώπιση μιας πανδεμικής κρίσης ήταν ελλειματικές και ανέτοιμες. Τεράστια κονδύλια από την ΕΕ, μεμονωμένες χώρες, όπως η Νορβηγία, η Σουηδία, η Δανία και άλλες δίνονται για την κλιματική αλλάγή και λιγότερα από τα βασικά για τις υπηρεσίες προστασίας της δημόσιας υγείας, παρά το γεγονός που όπως φάνηκε και προκύπτει από την καθημερινότητα, ότι ευτυχώς υπάρχουν σε αυτές αξιόλογοι επιστήμονες που διαφορετικά κανείς δεν θα γνώριζε την παρουσία, την συνέπεια και τις ικανότητες τους.

Και μια πρόταση. Να στηρίζουμε από εδώ και πέρα την υπεθέρμανση του πλανήτη μήπως και αυτό (η υψηλή θερμοκρασία δηλαδή) μας απαλλάξει από τον κορωνοϊό!!!

The largest ever hole in the ozone layer — its size dubbed “unprecedented” by scientists — has closed over the northern hemisphere.