Nikolaos Arvanitidis

2 minute read

Με την Οικονομική Γεωλογία των ορυκτών πρώτων υλών (ΟΠΥ) της Ευρώπης, μετά από τα τόσα χρόνια μαζί, έχουμε γνωριστεί για τα καλά. Μπροστά αυτή από πίσω εγώ, και αντίστοφα. Εδώ σε τέσσερεις διαφορετικούς χάρτες παρουσίαζονται, όσο πιο απλά γίνεται, στον πρώτο τα σημαντικότερα έργα μεταλλευτικής παραγωγής και κοιτασματολογικής έρευνας, και στους επόμενους τρεις τα βασικά και πολύτιμα μετάλλα (base and precious metals-BPM) και οι κρίσιμες ΟΠΥ μαζί με αυτές μπαταρίας (critical & battery minerals-CBM), σε βασικές μεταλλογενετικές ζώνες/τόξα της Ευρώπης. Όλες οι ΟΠΥ αναφέρονται με το χημικό τους σύμβολο, π.χ. Fe=Σίδηρος, Zn=Ψευδάργυρος, κλπ. Μια ευκαιρία για όλους μας να ξαναθυμηθούμε ορισμένα πράγματα από τη χημεία που κάναμε στο σχολείο. Υπάρχουν και 2 ομάδες ΟΠΥ, συγκεκριμένα οι σπάνιες γαίες (REE_-_rare earth elements) και τα πλατινοειδή (PGM*- platinum group elements/PGE- platinum group elements).

  • Από τον πρώτο λοιπόν χάρτη προκύπτει το ενεργό αποθεματικό και παραγωγικό δυναμικό στη βάση αξιοποίησης συγκεκριμένων κοιτασμάτων της Ευρώπης. Οι προκλήσεις εντοπισμού νέων κοιτασμάτων βρίσκεται στις άμεσες ερευνητικές προτεραιότητες και δυνατότητες της οικονομικής γεωλογίας.
  • Στον δεύτερο χάρτη αναφέρονται 6 μεταλλογενετικές ζώνες, αφού εδώ συμπεριλαμβάνονται και κοιτασματολογικές περιοχές της Γροιλανδίας. Χρησιμοπιείται σαν υπόβαθρο η γεωλογία της Ευρώπης όπως απεικονίζεται στη βάση αποτελεσμάτων από την συνεργασία των 37 δημόσιων ευρωπαϊκών γεωλογικών ινστιτούτων. Περισσότερες πληροφορίες για αυτούς που το θέλουν μέσω της διασύνδεσης http://www.europe-geology.eu/about-egdi/
  • Ο τρίτος χάρτης παρέχει τις ίδιες πληροφορίες σε ότι αφορά τις ΟΠΥ, αλλά χρησιμοποιεί σαν υπόβαθρο τον χάρτη των κύριων κοιτασματολογικών τύπων της Ευρώπης που παρέδωσε το έργο ProMine https://www.brgm.eu/project/promine-from-resource-inventories-to-resource-extraction.
  • Ο τέταρτος, που χρησιμοποιεί ένα διαφορετικό χάρτη του ProMine, αναφέρεται στις 5 κυρίαρχες μεταλλογενετικές ζώνες της Ευρώπης σε σχέση με την γεωλογική τους ηλικία και το ορογενετικό σύστημα με το οποίο συνδέονται. Η παλαιότερη ζώνη (Fennoscandian) βρίσκεται στην Σκανδιναβική χερσόνησο, συμπεριλαμβανομένης της Φινλανδίας, και η νεότερη (Carpathian-Balkan/Tethyan) στην ΝΑ Ευρώπη, που συνδέεται με την Αλπική ορογένεση, όπου ανήκει και η Ελλάδα. Θεωρείται από τις δυναμικότερες κοιτασματολογικά και μετά την Ελλάδα “στρίβει” ανατολικά, περνάει από την Κύπρο και επεκτείνεται μέσω Ιράν μέχρι τα Ιμαλάϊα.
  • *The 17 rare-earth elements are cerium (Ce), dysprosium (Dy), erbium (Er), europium (Eu), gadolinium (Gd), holmium (Ho), lanthanum (La), lutetium (Lu), neodymium (Nd), praseodymium (Pr), promethium (Pm), samarium (Sm), scandium (Sc), terbium (Tb), thulium (Tm), ytterbium (Yb), and yttrium (Y).
  • **The six platinum-group metals/elements are ruthenium (Ru), rhodium (Rh), palladium (Pd), osmium (Os), iridium (Ir), and platinum (Pt).